Zelf ben ik mijn hele leven bezig geweest met afvallen en was ik nooit tevreden met mezelf en mijn lichaam. Op een gegeven moment was ik het zo zat, ik wilde mijn gewoontes doorbreken en leven veranderen.

Een quick fix, daar ging ik altijd voor. Dat lukte mij altijd super goed en voor heel even was ik dan een tevreden en blije vrouw. Maar het duurde vaak niet lang voordat ik weer terug bij af was, weer terug op mijn oude gewicht of zelfs meer kilo’s was bijgekomen. 

Hierdoor voelde ik mij weer onzeker en was ik totaal niet blij met mezelf en mijn leven. Tot ik op een gegeven moment hier helemaal klaar mee was, ik wilde weten waarom het toch zo lastig is om gewoontes doorbreken. 

Ik wilde nu een keer blijvend afvallen en een happy & healhty lifestyle creëren voor de langere termijn maar wat was de reden waarom mij dit niet lukte?

Door mij te verdiepen in een gezondere levensstijl, door mijn ervaringen en mijn opleiding als Gewichtsconsulent kwam ik erachter dat het voor veel mensen moeilijk is om gewoontes te doorbreken en blivende verandering door te voeren. En dat er verschillende redenen zijn waarom mensen toch weer snel in hun oude patronen vallen, inclusief ikzelf natuurlijk.

En daarover gaat dit blog artikel, hierin benoem ik 10 redenen waarom het niet lukt om patronen te doorbreken en blijvende verandering door te voeren. 

Hieronder heb ik ze voor jou op een rijtje gezet waarin ik je laat zien waarom het vaak moeilijk is om blijvende verandering door te voeren.  En veel belangrijker wat jij kunt doen om jouw gewoontes te doorbreken en blijvend je leven te veranderen. 

1. Je bent je niet echt écht bewust van jouw gewoontes en huidige situatie.

Ik werd vroeger geleefd en was altijd druk, stond altijd AAN waardoor ik toentertijd niet bewust was van mijn huidige situatie. Ik stond er niet bij stil. En om iets te kunnen veranderen is de eerste stap: bewustwording creëren. Hoe ziet mijn huidige situatie eruit? Hoe leef ik nu, wat zijn mijn gewoontes? Hoe tevreden ben ik op alle gebieden in mijn leven?

Voor jou ook om hier dus als eerste bij stil te staan en schrijf het voor jezelf op. Vaak hebben we het wel in ons hoofd zitten en denken we het te weten maar zodra je het gaat opschrijven, is het anders, je wordt er mee geconfronteerd waardoor je je er ook echt bewust van wordt. Je herkent het!

2. Je komt jouw verhaal en jouw negatieve gedachten (die jou belemmeren om uiteindelijk je doel te behalen) niet onder ogen.

Eigenlijk heel eerlijk, kwam ik mijn verhaal niet onder ogen en was ik mij niet bewust van mijn gedachten. Ik wist niet dat deze met elkaar samen gaan en zag niet dat dit mij in de weg zat als ik iets in mijn leven wilde veranderen. Je kunt nog zo graag iets willen veranderen maar als je je verhaal niet onder ogen komt en je je niet bewust bent van je gedachten dan kom je niet ver.

Je situatie is namelijk iets anders dan je gedachten, maar wordt wel voor een groot gedeelte bepaald hoe je situatie is. En misschien ben jij zo iemand die zich bewust is van haar situatie, maar waardoor je toch niet kunt veranderen. Dat heeft alles te maken met het onder ogen komen van jouw verhaal. Kan jij jouw oude verhaal erkennen, schrijf het eens op voor jezelf. En als je hiernaar kijkt, welke gedachten horen hierbij? Welke gedachten houden je tegen om blijvend te veranderen? In welk verhaal geloof je en hoe komt het dat je in dit verhaal geloof? Welke feiten zijn er? Wat is er waar?

Zelf vertelde ik mijzelf altijd “ik kan het niet”, “ik ben het niet waard” en “ik blijf altijd dik”.  Deze gedachten zorgden ervoor dat ik dit ben gaan geloven en vervolgens heb dit als waarheid aangenomen. En zo kan ik nog wel duizend gedachten opschrijven waardoor ik niet kon veranderen. Door een tijdje mijn gedachten op te schrijven werd ik me ervan bewust en kon ik mijn verhaal onder ogen komen, ik kon het erkennen.  Erken jouw verhaal en je gedachten.

3. Er is geen noodzaak of verlangen voor het doorbreken van je gewoontes en echte verandering in je leven.

Vaak is er geen noodzaak of verlangen aanwezig. Zijn we comfortabel met hoe het is, is het daardoor moeilijk en kost het veel energie om in de actiemodus te komen. Als ik naar mezelf kijk was dat ook altijd het geval. Want als het allemaal prima verloopt en gaat zoals het gaat, dan heb je ook niets te verliezen. Zoals mijn eigen voorbeeld, ik wilde vaak wel afvallen als er een paar kilo bij was gekomen maar kwam ik niet echt in actie. 

Vervolgens liet ik het dan eerst te ver komen waardoor het vervolgens echt een must werd voor me om toch echt in actie te komen.  Als er noodzaak is dan zal je wel je gewoontes moeten doorbreken. En als er een diep diep verlangen is dan wil je er alles voor doen wat er nodig is om het te bereiken. Dus wat is het bij jou? Voelt het nog prima zo zoals het nu gaat? Is er een noodzaak of verlangen?

4. Je hebt je doel(en) niet helder en de waarom dat je iets in je leven wil veranderen

Dit klinkt heel logisch, toch is dit en blijft dit lastig voor veel mensen. Zo ook voor mezelf, ik kon niet goed mijn doel(en) formuleren en wilde van alles tegelijk. Of mijn doelen waren bepaald door externe factoren waardoor mijn intrinsieke motivatie er niet was.

Het is natuurlijk van belang om te weten waar je naar toe wil. Als je de navigatie aan zet in je auto dan zal je ook een bestemming moeten kiezen. Anders ga je er niet komen. 

De “hoe” is nog even niet van belang. Het gaat erom dat je je doel duidelijk opschrijft en vooral belangrijk de waarom. Waarom wil je dat doel behalen? Hoe voel je je dan?
Het is ook van belang om te weten waar je nu staat ten opzichte van je doel. Want als je een groot doel hebt dan zal je het doel niet zomaar in één keer kunnen behalen. Dus noteer je doel(en) en noteer waar je nu staat en ten opzichte van je doel. En bekijk vanaf daar welke kleine stapjes, acties je vervolgens kunt nemen, in de richting van je doel.

5. Je neemt te grote, te moeilijke stappen en/of teveel stappen tegelijk wanneer je je gewoontes wil doorbreken

Neem kleine stapjes, zo klein waarvan je denkt dit is te makkelijk. Yes want dat is de sleutel tot succes. De stappen die ik nam, waren altijd mega groot. Zoals bijvoorbeeld van helemaal niet sporten naar 3 keer in de week sporten, of van niet ontbijten naar iedere dag ontbijten, of van iedere dag snoepen naar alleen maar gezond eten. 

Deze stappen zijn te groot en ga je niet volhouden. Ze zijn niet haalbaar als je oude gewoontes wil doorbreken. En als je de stappen ook nog eens allemaal tegelijk wil nemen dan weet je direct al dat het mislukt. Maak kleine stapjes, door eerst 1 keer in de week te gaan sporten of iedere dag in de ochtend water te drinken, tot dat dit een gewoonte is en bouw het dan langzaam uit, stapje voor stapje.  “Grote veranderingen komen tot stand door kleine stapjes te nemen in de richting van je doel!”

6. Je hebt geen geduld en gunt jezelf de tijd niet om iets te veranderen in je leven en gewoontes te doorbreken

Ik wilde altijd een quickfix. Zoals ik in het begin van mijn blog vertelde, was ik mijn hele leven bezig met afvallen. Ik ging dan op dieet omdat ik niet blij was met mezelf en snel wilde afvallen. Het was voor even helpend maar niet voor de langere termijn waardoor ik daarna weer aankwam en zelfs meer kilo’s bij kwam als daarvoor. Dit kwam omdat ik gewoon klakkeloos een weekschema kon overnemen en niet bewust was van mijn gewoonten en valkuilen. Hierdoor leerde ik niets over mezelf, over voeding en ik ontdekte niet hoe ik oude gewoontes kon doorbreken.

Terwijl dit juist van belang is voor het creëren van een gezonde leefstijl en stabiel gewicht voor de langere termijn. Als je je bewust bent van je eigen gedrag en gedachten dan heb je altijd een keuze over hoe je je voelt en hoe je handelt.

En ik ontdekte dat het gemiddeld 66 dagen duurt voordat je een nieuwe gewoonte hebt aangeleerd en daar heb je dus tijd en geduld voor nodig. Als je dit jezelf niet gunt dan zal het heel lastig worden. En toen wist ik dat dit 1 van de redenen was waarom het mij niet lukte.

Hoe zit dit bij jou? Heb jij geduld als je iets wil veranderen? Gun jij jezelf de tijd? Of wil je ook die quickfix en anders hoeft het niet meer en laat je de moed zakken? Denk eens na over bepaalde situaties en hoe je hiermee om ging, schrijf dit ook weer voor jezelf op.  

7. Je bent te hard voor jezelf

Leg de lat niet te hoog voor jezelf en kruip niet in de “alles of niets” mentaliteit. Dit kon ik als de beste, mijn perfectionisme heeft mij enorm in de weg gezeten. Als ik een doel had, dan ging ik hier 200% voor en begrijp me niet verkeerd, dat is ook helemaal niet verkeerd. Dit wordt het pas als het niet lukt en je vervolgens jezelf nog even met de grond gelijk maakt, jezelf van alles noemt en bij de pakkeneer gaat zitten. Dit is totaal niet helpend kan ik je vertellen. 

Dat snap jij ook wel en toch is het voor veel vrouwen herkenbaar en doen we er gezellig aan mee met z’n allen. Dus vanaf nu spreken we af: WEES MILD EN LIEFDEVOL NAAR JEZELF. Je bent een mens, je kan niet alles op 100 of 200% doen, altijd, je hele leven. Het leven heeft ups en downs, is altijd in beweging waardoor je ook eens wat minder in je vel zit en andere keuzes maakt. Mijn 80/20 regel helpt mij hier enorm bij. Als ik alles op 80% doe, dan ben ik tevreden, bijvoorbeeld ik eet 80% van de tijd gezond en 20% iets minder gezond. Dit werkt voor mij echt heel fijn en weet zeker dat voor jou ook werkt. Dit kun je eigenlijk op alle levensgebieden toepassen.

8. Je kruipt in de slachtoffer rol

Ik stelde mezelf altijd de verkeerde vragen. “Waarom lukt het mij niet?”, ”Waarom lukt het haar wel?”, Waarom is zij wel slank?” Doordat te doen kroop ik in de slachtofferrol, ik vergeleek mezelf en voelde me zielig omdat ik niet blij was met mezelf en het mij niet lukte. Tot ik begreep waarom, ik stelde mezelf de verkeerde vragen. Dit waren geen positieve vragen en dan kun je ook geen positief antwoord verwachten. 

Een positieve vraag begint met: “hoe kan ik ervoor zorgen dat ik goed voor mezelf zorg?” of Wat kan mij helpen om hier beter in te worden zodat het me wel lukt dit keer”? Dit zijn enkel voorbeelden van positieve vragen die je aan jezelf kunt stellen zodat je hersenen ook op zoek gaan naar een positief antwoord, je een positief gevoel krijgt en ook vervolgens de juiste stappen en acties neemt om hier te komen. Je hebt zelf je gezondheid in eigen handen, je hebt altijd een keuze. Dus neem 100% verantwoordelijkheid voor je leven en stel jezelf de juiste vragen.

9. Je durft niet om hulp te vragen

“Ik doe het wel alleen”, “Heb echt geen hulp nodig”!, “Ik laat me niet kennen”, en wil me al helemaal niet kwetsbaar opstellen”. Herkenbaar? Ik dacht altijd dat ik het wel alleen kon, wilde niet uitkomen voor mijn gevoel waardoor ik alles voor mezelf hield en vervolgens mezelf voorbij liep. Als ik iets heb geleerd de afgelopen 10 jaar, is dat ik om hulp mag vragen! Ook al vind ik het soms spannend, ik doe het toch. En dat voelt zo goed. 

Dus mijn uitnodiging van mij aan jou: als je ergens mee zit, je wil iets veranderen maar je weet niet hoe of waar je moet beginnen? Vraag om hulp. Stel jezelf de vraag: aan wie kan ik hulp vragen voor het probleem (of liever gezegd de uitdaging) waar ik mee zit. Je zal zien wat een verrijking dit is voor je en hoe snel je daardoor de juiste stappen zet.

10. Je viert je successen niet

Successen? Nee hoor die heb ik niet, dit was mijn eerste reactie toen ik 5 jaar geleden deze opdracht moest maken tijdens mijn loopbaantraject. Ik kon niets bedenken, ik keek niet naar wat ik al had bereikt, ik keek alleen naar hetgeen ik nog niet had bereikt of wat andere bereikt hadden. En daarnaast koppelde ik succes ook nog eens aan het feit dat je dan miljonair moest zijn, een goed lopend bedrijf moest hebben opgebouwd, of de vliegtuigen moest hebben uitgevonden. Ik dacht aan immens grote dingen, terwijl de successen in de kleine dingen zitten. Dat weet ik nu. 

Iedere stap die je zet naar je doel is een succes. Hoe klein de stap ook is. Kijk naar wat je al hebt bereikt. Sta stil, schrijf ze op. Noteer ze iedere avond voordat je gaat slapen. Wat ging er vandaag goed? Wat voor succes heb ik vandaag of deze dag bereikt? En koop eens iets kleins voor jezelf om het te vieren! Of plan een me-time momentje voor jezelf in. Dit hoeven geen grote dingen te zijn, iets waar je blij van wordt en van kunt genieten.

Hieronder heb ik de 10 redenenen nog even in het kort op een rijtje gezet:

1. Je bent je niet echt écht bewust van jouw huidige situatie
2. Je komt jouw verhaal en jouw negatieve gedachten (die jou belemmeren om uiteindelijk je doel te behalen) niet onder ogen.
3. Er is geen noodzaak of verlangen
4. Je hebt je doel(en) niet helder
5. Je neemt te grote, te moeilijke stappen en/of teveel stappen tegelijk
6. Je hebt geen geduld en gunt jezelf de tijd niet om te veranderen
7. Je bent te hard voor jezelf
8. Je kruipt in de slachtoffer rol
9. Je durft niet om hulp te vragen
10. Je viert je successen niet

Ben je aan de slag gegaan met de 10 redenen? En wil je heel graag verdieping zoeken in het creëren van een Happy & Healthy leven en échte blijvende verandering?

Als jij jouw leven wil veranderen, download dan hier mijn E-Magazine waarin je 8 stappen doorloopt om het maximale uit jezelf en je leven te halen.

Super benieuwd wat je van dit blog vond en of je er wat aan hebt gehad? 
WIl je dit delen, of heb je vragen? Stuur dan gerust een e-mail of neem contact op via mijn contactformulier.

Liefs Miranda

Deel blogpost:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Hi, ik ben Miranda

Miranda Zaad
Hi, ik ben Miranda en ben gecertificeerd gewichtsconsult / voeding & lifestyle coach. Als ik iets heb ontdekt na 3 jaar als voedingsdeskundige te hebben gewerkt, is het dat ik heel blij word van het begeleiden van deze vrouwen naar een transformatie voor het leven. Waarbij voeding, mindset & leiderschap centraal staan. En een happy & healthy leven een vanzelfsprekendheid is.

Volg mij

Lees ook

Zoeken

GRATIS E-Magazine Be Happy & Healthy

GRATIS E-Magazine Be Happy & Healthy

In 8 stappen naar blijvende verandering!

Ontdek, creëer en leef jouw meest Happy & Healthy leven!

  • geen Quick Fix maar in kleine stapjes naar blijvende verandering;
  • creëer een leven waar jij diep van binnen naar verlangt;
  • voel je energiek, vol vertrouwen over jezelf, je lichaam en je leven;
  • ervaar voldoening op alle gebieden in je leven.

Download hier het E-Magazine Be Happy & Healthy en start vandaag nog met de 8 stappen naar een happy & healthy Life for a lifetime!