intuitief eten

Vroeger stond ik altijd AAN!

Intuïtief eten en luisteren naar mijn lichaam, mijn god, nee wist niet eens van het bestaan af. Kan je luisteren naar je lichaam? Vroeger stond ik altijd AAN! Mijn agenda stond helemaal vol gepland, al maanden vooruit. Ik liep van afspraak naar afspraak, was altijd onrustig, ervaarde veel stress omdat ik altijd bezig was met anderen in plaats van mezelf. Vaak liep ik mezelf voorbij waardoor ik weer niet lekker in mijn vel kwam te zitten. En vooral toen ik voor het eerst moeder werd, besefte ik, dit ga ik niet mijn hele leven zo vol houden. Sterker nog, dit wil ik niet mijn hele leven zo doen omdat ik nu op dit moment geleefd wordt.

De gedachten dat de dagen, weken, maanden en jaren zo verschrikkelijk voorbij gingen, dat merkte ik pas toen mijn dochter snel de leeftijd van 4 jaar bereikte.

Voor me gevoel was Reza net geboren, waar is de tijd gebleven. Straks is ze 16 en heb ik dan wel genoeg van haar genoten? Dit was de voornaamste reden waarom ik wist dat ik mijn leven wilde leven ipv geleefd worden. Dit was het moment dat ik het anders wilde en diep van binnen een verlangen voelde om de betere versie van mezelf te worden.

Toen ben ik hulp gaan zoeken bij een coach en me verder gaan verdiepen in een gezondere levensstijl, door vooral boeken te lezen over gezondheid, mindset en lifestyle. Al snel kreeg ik door dat ik helemaal niet goed voor me lichaam aan het zorgen was. En ontdekte ik dat je lichaam de hele dag signalen afgeeft, welke nodig zijn om in balans te blijven.

Net als alles in de natuur is ons lichaam ook constant op zoek naar evenwicht en is daardoor altijd in beweging. Tegenwoordig leven wij in een snelle maatschappij waarbij we alle ballen hoog willen houden. Hierdoor luisteren we niet naar de signalen die ons lichaam verteld.

Het is best bizar hoe lang we eigenlijk door kunnen gaan, hoeveel we aan kunnen. En hierdoor niet in de gaten hebben dat we niet goed voor ons zelf zorgen op alle vlakken. Een hele lange tijd teveel werken, weinig rust nemen en maar doorgaan dat zorgt er veel voor dat mensen in een burn-out terecht komen. Of als je een hele lange tijd ongezond eet, zal je uiteindelijk heel vermoeid raken, krijg je overgewicht en vaak andere klachten.

En het uit zich natuurlijk bij iedereen anders, in een andere vorm en andere mate.
Ikzelf heb ook met al deze facetten te maken gehad. In drukke periodes ging ik ook nog eens emotie eten waardoor ik weer veel aankwam en weer terug bij af was. Ik luisterde totaal niet naar mijn lichaam en heb geleerd om dit wel te doen en daardoor voel ik me zoveel energieker en blijer persoon. Dat gun ik jou ook!

Is dit voor jou herkenbaar en wil je ook die stappen zetten? Lees dan verder, hieronder geef ik je 5 manieren en een aantal tips om te leren luisteren naar je lichaam.

HOE KUN JE INTUÏTIEF ETEN EN HOE LEER JE NOU ECHT LUISTEREN NAAR JE LICHAAM? 

Er zijn diverse signalen die je lichaam aangeeft zodat jij weet wat het nodig heeft. Signalen kunnen zijn: vermoeidheid, geen energie, niet fit voelen, pijntjes in je lichaam, buikpijn door overeten etc. Wanneer je hier naar leert luisteren, ga je merken dat het gemakkelijker wordt om te weten waar je lichaam om vraagt waardoor jij je uiteindelijk gelukkiger gaat voelen. Maar hoe doe je dat?


#1. NEEM DE TIJD OM TE ETEN

Je hebt het waarschijnlijk al vaker gehoord, neem de tijd om te eten. En hier bedoel ik mee, neem echt écht de tijd om te eten. Zelf neem ik altijd de tijd voor mijn eten en eten wij ook altijd aan tafel met z’n allen, dat zit er gewoon zo in van vroeger thuis. Dit vind ik belangrijk om mee te geven aan onze kinderen. In de ochtend gaat het hier op dit moment nog anders. Edwin is altijd al naar zijn werk en ik ben vaak bezig met het klaar maken van de ontbijtjes, tussendoortjes en lunchtrommels voor de tussen de middag. Hierdoor zitten de kinderen in de ochtend aan tafel een broodje eten, maar wel vaak met een Ipad aan.

Voor nu kies ik er op deze manier voor, terwijl ik weet dat ze op dat moment niet volledig hun aandacht gericht hebben op wat ze eten. Zelf neem ik in de ochtend wel de tijd, als ik de kinderen weg heb gebracht. Dan maak ik mijn ontbijt klaar en richt ik daar even volledig mijn aandacht op. Door je aandacht (in stilte) op je eten te richten, proef en ruik je ook veel meer en kun je er veel meer van genieten.

Wat kun je hiervoor doen? Leg je telefoon weg, zet de tv uit, doe je laptop dicht, dek gezellig de tafel voor jezelf en geef al je aandacht aan het eten dat voor je staat. Neem de tijd zodat je je lichaam de ruimte en de tijd geeft om je te vertellen wat het nodig heeft, hoe het voelt en ergens op reageert.

Sta eens stil bij: wanneer zit ik vol, en eet ik dan nog door? Heb ik echt honger nu of heb ik misschien dorst? Ben ik druk, moe of verdrietig en wil ik daarom eten?

En stel jezelf een aantal vragen zoals:
-Hoe voel ik mij voor de maaltijd?
-Hoe voel ik mij tijdens het eten? Wil ik nog een beetje?
-Heb ik daar nu echt trek in?
-Hoe voel ik mij na het eten? Ben ik voldaan?
-Hoe voel ik mij een uur na het eten? Ben ik moe? Heb ik een opgeblazen buik?
-Hoe is mijn stoelgang?

Het geeft veel inzicht om deze vragen een tijdje bij te houden. Dit is ook een opdracht die ik mee geef aan cliënten zodat ze zich hiervan bewust kunnen worden en daardoor leren luisteren naar hun lichaam. En kun je soms de relatie ontdekken met wat je eet en hoe je lichaam hierop reageert.


#2. INTUÏTIEF ETEN

Tja wat kan je nu nog wel en niet eten. Als je de media wil geloven dan is zo’n beetje alles slecht voor je, maakt de voedingsindustrie alleen nog maar bewerkte voedingsmiddelen en hoor je aan alle kanten andere tips en adviezen.

Wat heb je nodig? Probeer eens intuïtief te gaan eten. En hoe doe je dat? Je gaat niet op dieet, denkt niet na over wat je eet maar je voelt wat je nodig hebt. In het begin is dat best lastig maar als je het als volgt bekijkt misschien niet meer. Kijk en leef meer naar de seizoenen. Zo eet ik in de winter graag heerlijke winterse soepen en havermout ontbijtjes uit de oven omdat mijn lichaam blij wordt van warme gerechten. In zomer eet ik meer salades en drink ik smoothies omdat mijn lichaam daar dan energie van krijgt. Hoe is dit bij jou? Heb je daar weleens bij stil gestaan?

Intuïtief eten kent dus geen eetschema’s of eetvoorschriften en je hebt een gezonde relatie met voeding. Dit betekent ook dat er geen verboden voedingsmiddelen zijn voor je en je gevarieerd en gebalanceerd eet.


#3. CHECK REGELMATIG IN BIJ JEZELF GEDURENDE DE DAG

Door dagelijks goed in te checken bij jezelf kun je sneller ontdekken wat je op dat moment nodig hebt. In het begin kun je hiervoor een wekker zetten bijvoorbeeld. Zet je wekker bijvoorbeeld op vaste tijdstippen (2x in de ochtend en 2x in de middag) zodat het langzaam een gewoonte wordt en je het straks automatisch gaat doen, dus onbewust.

Begin je dag al met het stellen van goede vragen. Hoe voel ik mij vandaag en hoe wil ik mij aan het einde van de dag voelen? En stel deze vraag ook op de gezette tijdstippen dat je wekker af gaat. Sta dan even met beide benen op de grond en doe je ogen heel even dicht en voel hoe je lichaam voelt en stel jezelf de vraag. Hoe is mijn ademhaling, langzaam, snel, diep of hoog? Wat heb ik nu nodig? Als het goed is krijg je daar al heel snel antwoord op vanuit je hart, je eigen ik. Tuurlijk zullen er in het begin ook 100 gedachten vanuit je hoofd zich ermee gaan bemoeien zoals “rust nemen met een kopje thee op de bank, daar heb ik nu echt geen tijd voor want moet dit nog en moet dat nog en zus en zo”. Herkenbaar?

Laten we afspreken dat je het eens een week gaat proberen en dan ook opschrijft wat je voelde, hoe je je voelde, welke gedachten erbij kwamen kijken, wat je uiteindelijk bent gaan doen en wat het resultaat was.

Voel je dat je moe bent? Ga dan even (minstens 10 minuten) met een kopje thee zitten op de bank. Voel je dat je honger hebt? Vraag je dan eerst af of je echt honger hebt of dat je misschien wel dorst hebt. Drink een groot glas water en kijk vervolgens of je nog steeds datzelfde honger gevoel hebt. Ook hier helpt intuïtief eten weer bij. Vraag jezelf dan af wat je kunt eten zodat je lichaam hier energie van krijgt. Merk je aan jezelf dat je niet meer helder kunt denken? Ga dan even heerlijk naar buiten voor een frisse neus en een frisse blik. Voel je je energiek? Ga dan bijvoorbeeld lekker sporten zodat je mooi gebruik maakt van die energie.

Check dus regelmatig in bij jezelf en stel jezelf dan goede vragen zodat jij kunt voelen wat je echt voelt en je brein ook gaat focussen op hetgeen wat goed is voor jou en jij hiernaar gaat handelen.


#4. HERKEN JE GEDACHTEN EN GEVOELENS

Als je je bewust bent van je gedachten en je gevoelens dan kun je ook beter luisteren naar jezelf en je lichaam. Sta eens stil bij je gedachten, welke gedachten heb ik nu en hoe voel ik me hierdoor of andersom. Welke emotie ervaar ik? Dit kun je ook overal toepassen, thuis, tijdens het wachten in de rij bij de kassa, zonder dat iemand het doorheeft. Ook hierbij kun je weer het toepassen van goede vragen stellen aan jezelf.

Mag je van jezelf wel uitrusten of zie je moe als een zwakte?
Wat is mijn relatie met eten? Is er een verbodenlijst en als ik daar aan kom, wat zijn dan mijn gedachten en gevoelens?

Hoe bewuster jij hierin wordt, hoe simpeler het is om andere gedachten te kiezen en daarmee andere keuzes te maken.


#5. BEHANDEL JEZELF (EN JE LICHAAM) MET LIEFDE

Ben je moe? Ga dan op tijd naar bed en blijf niet nog die ene Netflix serie of film kijken. Dat kan morgen ook weer. Heb je honger, eet dan wat en wees niet te streng voor jezelf omdat je daarvoor misschien al wat gegeten hebt. Door intuïtief te eten geeft je lichaam heel goed aan wat het nodig heeft. Leer erop dat moment van dat je misschien te weinig tijdens de lunch hebt gegeten of dat je niet de juiste combinatie van koolhydraten, eiwitten en vetten hebt binnengekregen waardoor je lichaam om meer energie vraagt.

Als je over je grenzen heen bent gegaan, neem dan een stapje terug en ook hier voor geldt, reflecteer en kijk hoe je het de volgende keer anders kan doen zodat je niet meer over je grenzen heen gaat.

Houd contact met je lichaam en wees lief voor jezelf. ‘Hoe gaat het met je? Ben je moe? Wil je even uitrusten?’ Het klinkt misschien heel simpel maar toch gebeurt dit te weinig. We staan er namelijk niet bij stil omdat we de hele dag druk zijn. Maar geloof me je lichaam zal je er dankbaar voor zijn waardoor je veel meer energie ervaart. Het gaat beter met je lichaam en met je leven.

De 5 manieren, die ik hierboven beschrijf, om intuïtief te eten en te leren luisteren naar je lichaam zijn super helpend. Het is alleen een bewustwordingsproces en het is niet dat je dit binnen 1 dag onder de knie hebt. Het is een doorgaand proces en je moet veel oefenen en er iedere dag mee bezig zijn.

Nog een aantal vragen die je jezelf kunt stellen zodat je bewuster leeft:
1. Doe je genoeg dingen waar je blij van wordt?
2. Eet je voeding die je energie geeft of uitput?
3. Blijf je altijd maar doorrenen terwijl je diep van binnen weet dat je al veel te ver bent gegaan?
4. Geef je op je werk en privé goed je grenzen aan?
5. Kijk je tot laat tv of pak je in plaats daarvan ook weleens een goed boek?
6. Geef je toe aan je vermoeidheid en ga je op tijd naar bed?
7. Wie of wat kost je energie?

En tenslotte wees lief voor jezelf en geef je zelf de tijd als je begint te luisteren naar de signalen van je lichaam. Je zal namelijk merken dat je het weer even vergeet of dat je terug valt in je oude patroon. Dat is niet erg, neem het jezelf niet kwalijk als dit gebeurt. Begin opnieuw en kies ervoor om opnieuw te luisteren.

Start jij vandaag nog met intuitief eten en leren luisteren naar je lichaam?

Heel veel succes! Heb je vragen of wil je een keer een gratis kennismakingsgesprek? Dat kan via mijn website kun je het gesprek direct aanvragen of stuur een mailtje via het contactformulier.

Liefs Miranda’Z


Deel blogpost:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Hi, ik ben Miranda

Miranda Zaad
Hi, ik ben Miranda en ben gecertificeerd gewichtsconsult / voeding & lifestyle coach. Als ik iets heb ontdekt na 3 jaar als voedingsdeskundige te hebben gewerkt, is het dat ik heel blij word van het begeleiden van deze vrouwen naar een transformatie voor het leven. Waarbij voeding, mindset & leiderschap centraal staan. En een happy & healthy leven een vanzelfsprekendheid is.

Volg mij

Lees ook

Zoeken

GRATIS E-Magazine Be Happy & Healthy

GRATIS E-Magazine Be Happy & Healthy

In 8 stappen naar blijvende verandering!

Ontdek, creëer en leef jouw meest Happy & Healthy leven!

  • geen Quick Fix maar in kleine stapjes naar blijvende verandering;
  • creëer een leven waar jij diep van binnen naar verlangt;
  • voel je energiek, vol vertrouwen over jezelf, je lichaam en je leven;
  • ervaar voldoening op alle gebieden in je leven.

Download hier het E-Magazine Be Happy & Healthy en start vandaag nog met de 8 stappen naar een happy & healthy Life for a lifetime!