voedingspatroon

Tja wat is tegenwoordig goede voeding, een verantwoord voedingspatroon?

Er zijn zoveel tegenstrijdige berichten in de media als het om gezond eten gaat. De reguliere richtlijnen staan haaks op de natuurvoeding en orthomoleculaire voeding. Mega veel onderzoeken spreken elkaar tegen waardoor je niet meer weet wat je moet geloven. De winkels liggen vol met bewerkte voedingsmiddelen, je ziet door de bomen het bos niet meer.

Ik ben ervan overtuigd dat er geen 1 waarheid is en daarom heb ik hieronder een aantal guidelines voor jou opgeschreven. Deze hebben mij enorm geholpen en nog steeds, ze zijn in de basis nodig voor het creëren van een volwaardig en verantwoord voedingspatroon.

Niet denken in “goed of fout” bij jouw voedingspatroon

Wat voor mij heel erg heeft geholpen bij het creëren van een volwaardig en verantwoord voedingspatroon, is vooral het stuk niet denken in “goed of fout”. Vaak is dit namelijk wel het geval. We hebben een lijstje in ons hoofd met ‘goede of gezonde’ producten en ‘slechte of ongezonde’ producten. Maar geloof me er is geen goed of fout. Of anders gezegd, vanaf nu gaan we niet meer in goed of fout, gezond of ongezond denken. Dit is namelijk totaal niet helpend.

Zelf deed ik dit met van alles, at ik iets van chocola, chips of koek bijvoorbeeld dan had ik een slecht gevoel. Waarom? Het stond op mijn verboden lijstje, de niet gezonde voeding. En wat denk je dat er gebeurt op het moment dat je bijvoorbeeld chocolade als fout, slecht of ongezond ziet en je dit product in jouw lijstje van verboden producten hebt gezet? En dit product vervolgens toch wil eten?

Ja je raadt het al, 99% kans dat je achteraf vaak een slecht, negatief of vervelend gevoel overhoudt. Waardoor je vervolgens meer niet helpende gedachten creëert en daardoor snel in een negatieve spiraal terecht komt. Dus zie producten niet als fout/slecht etc. maar kijk naar wat voedzaam is en wat minder voedzaam voor je lichaam. Perfectie bestaat niet, maar vraag jezelf af wat je van je “minder goede keuzes” kan leren en de volgende keer beter of anders kan doen. En verbied jezelf geen “slechte” producten, maar geniet met mate en de juiste intentie.

Eet door te luisteren naar je lichaam

Eet door te luisteren naar je lichaam (heb je honger, zit je vol, etc.) in plaats van met je hoofd (dit is slecht, ik mag dit niet eten, ik moet nu een salade eten, ik moet nog mijn eiwitten binnen krijgen, etc.). Dan heb ik gelijk mijn 2e guideline benoemd. Luister naar je lichaam, deze geeft zoveel informatie. Alleen luisteren we er niet naar omdat we de hele dag door rennen, haast hebben en geen tijd maken voor de fluisteringen van je lichaam. Ga je dit wel doen, dan zul je merken dat je lichaam aangeeft wat het nodig heeft. Ontdek het verschil tussen dorst en honger, welke soorten honger er zijn en wat dit doet met je lichaam, welke voeding geeft je een langer verzadigingsgevoel, van welke voeding ga je minder gaat snaaien en voeding met veel eiwitten waar je lichaam opeens heel veel behoefte aan heeft. En dit allemaal kan jouw lichaam aangeven als je er naar luistert.

Begin je dag met 1 of 2 glazen water

Begin je dag met 1 of 2 glazen water (met citroen- of grapefruitsap), het klinkt zo cliché maar zo waar en goed voor je lichaam. Als je bedenkt dat wij uit 2/3 water bestaan en hoe lang we in de nacht zonder vochtinname op bed liggen, en dus vocht verliezen door o.a. zweten, dan is het toch heel logisch dat we dat als eerste moeten aanvullen als we uit bed komen. Het geeft je lichaam een boost, een wake up call en je spijsvertering komt op gang.  Probeer iedere dag minimaal 1,5 tot 2 liter water te drinken. Lukt het niet gelijk iedere dag, dat is niet erg, alles gaat in kleine stapjes, dus dit ook. Koppel het eens aan een activiteit wat een dagelijkse routine voor je is, of zet je wekker op vaste tijdstippen, je zal zien dat het dan een stuk makkelijker gaat en uiteindelijk een gewoonte wordt.

Start de dag met een volwaardig ontbijt

Een goed gekozen ontbijt zorgt namelijk voor nieuwe energie, levert je veel voedingsstoffen, stimuleert je stoelgang, maakt je wakker en alert.  Ik zei altijd tegen mezelf dat ik niet van het ontbijten was, kon niets door mijn keel krijgen in de ochtend. Vervolgens ging ik dit geloven, maakte ik nooit een ontbijtje klaar en liep ik de hele dag achter de feiten aan. Waarom? Je lichaam heeft die energie nodig om überhaupt alle processen in je lichaam goed te kunnen laten verlopen. En doordat ik achter de feiten aanliep, vroeg me lichaam om snelle energie waardoor ik last kreeg van suger cravings/snaaitrek, zowel overdag als einde dag en begin van de avond. Toen ik mij ging verdiepen in andere ontbijtjes en een healthy lifestyle kwam ik erachter dat ik wel graag een ontbijtje luste, alleen bestond dit niet uit een boterham. Mijn lichaam fluisterde dus al die tijd dat het niet zo blij van brood werd, alleen had ik dat bestempeld met, ik krijg mijn ontbijt niet door mijn keel. Toen ik hierin ging luisteren naar mijn lichaam, en te ontdekken wat ik wel lekker vond en waar ik wel blij van werd, toen is het bij 100% omgeslagen en kan ik je nu vertellen dat ik een echte ontbijt liefhebber ben, vooral havermout uit de oven, chiapudding met rood fruit, lactose vrije kwark met blauwe bessen en zelfgemaakte granola of bananenpannenkoekjes met vers fruit. En ik weet het precies, het gebeurt niet veel meer, maar toch als sla ik eens het ontbijt over, er gebeurt precies hetzelfde, de suger cravings ervaar ik dan weer precies zoals in de periode van het niet ontbijten. Mijn lichaam heeft een ontbijt nodig en ik ben er achter gekomen wat en waarom.  Luister hierin dus ook goed naar je eigen lichaam, waar wordt jij blij van? Waar wordt jouw lichaam happy van? Waar doe jij het lang op en waardoor krijg jij geen suger cravings, die jou lichaam vervolgens alleen maar uitputten.

Leef volgens de 80/20 regel

Leef volgens de 80/20 regel, probeer 80% van de tijd te letten op dat voeding de juiste voedingstoffen bevat en ook daadwerkelijk iets doet met jouw lichaam en geest. Dat jij er energiek, happy en healthy van wordt. Kies in de basis, (dus die 80%), zo min mogelijk voor bewerkte voeding. Lukt dit met alles, nee zeker niet. Is dit erg? Nee zeker niet, als je hier naar streeft dan is het goed. Je kunt niet alles op 100% doen. Dat hoeft niet, dan leg je de lat veel te hoog voor jezelf en ervaart je lichaam veel stress. Je kunt nog zo goed en gezond eten, als je lichaam stress ervaart is dat 100 keer minder goed voor je lichaam en geest als dat je een keer (dus die 20%) iets minder voedzaam eet of bewerkte voeding binnen krijgt.

Variatie is the key in je voedingspatroon

Variatie is the key in je voedingspatroon, geen enkel voedingsmiddel is namelijk helemaal goed of helemaal slecht; dit hangt af van de hoeveelheid. Alles met mate en variatie is daarin the key. Zo hebben teveel eten van gezonde producten ook nadelen en niet goed voor je zijn. En zo is het andersom ook, soms zitten er in de wat minder gezonde producten stofjes die wel weer een bepaalde functie hebben in je lichaam. Het is dus van belang om veel te variëren zodat je van verschillende producten (liefst onbewerkt) de juiste hoeveelheden voedingsstoffen binnen krijgt en je lichaam hiermee aan de slag kan. En als laatste tip voor variatie; kies voor verschillende kleuren op je bord, we zijn het zo gewend van huis uit dat we 1 soort groente met aardappelen en vlees/vis op tafel zetten. Varieer met meerdere soorten groenten, want iedere kleur heeft namelijk een apart stofje en dus fantastisch voor je lichaam.

GENIET voor 100% en met de juiste intentie

En als laatste en dat is wel voor mij een mega fijne guideline geworden:
GENIET voor 100% en met de juiste intentie. Kies voor de juiste voeding die je lekker vindt en waar je echt blij van wordt. Stop niet alles zomaar in je mond. Kies bewust wat je eet, wanneer je eet en waarom je iets eet. Hierbij helpt het stellen van goede vragen aan jezelf. Stel jezelf de vraag vind ik dit het WAARD om nu te eten? Of vraag jezelf af wat je WILT eten in plaats van wat je wel of niet MAG van jezelf.  Als je je van te voren afvraagt dan ga je op een gegeven moment anders tegen bepaalde voeding aankijken. Het geen wat je normaal gesproken onbewust in je mond stopt zoals het koekje wat je krijgt bij de koffie of taart wat aangeboden wordt op een feestje of op je werk, dat maakt plaats voor dingen die je echt echt lekker vind. En niet zomaar omdat het je aangeboden krijgt of voor je neus ligt. Je maakt bewuste keuzes, dit wel en dit niet en ga je er automatisch meer van genieten.

Hieronder nog even voor jou de 7 guidelines op een rijtje:

1. Denk niet in goed of fout bij jouw voedingspatroon
2. Luister naar je lichaam
3. Begin je dag met 1 of 2 glazen water
4. Start de dag met een volwaardig ontbijt
5. Leef volgens de 80/20 regel
6. Variatie is the key in je voedingspatroon
7. Geniet voor 100% en met de juiste intentie

Ik ben heel benieuwd met welke guideline jij als eerste aan de slag gaat? En super leuk als je mij laat mij weten of deze 7 guidelines jou hebben geholpen. Neem gerust contact met mij op. 

Liefs Miranda

Deel blogpost:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Hi, ik ben Miranda

Miranda Zaad
Hi, ik ben Miranda en ben gecertificeerd gewichtsconsult / voeding & lifestyle coach. Als ik iets heb ontdekt na 3 jaar als voedingsdeskundige te hebben gewerkt, is het dat ik heel blij word van het begeleiden van deze vrouwen naar een transformatie voor het leven. Waarbij voeding, mindset & leiderschap centraal staan. En een happy & healthy leven een vanzelfsprekendheid is.

Volg mij

Lees ook

Zoeken

GRATIS E-Magazine Be Happy & Healthy

GRATIS E-Magazine Be Happy & Healthy

In 8 stappen naar blijvende verandering!

Ontdek, creëer en leef jouw meest Happy & Healthy leven!

  • geen Quick Fix maar in kleine stapjes naar blijvende verandering;
  • creëer een leven waar jij diep van binnen naar verlangt;
  • voel je energiek, vol vertrouwen over jezelf, je lichaam en je leven;
  • ervaar voldoening op alle gebieden in je leven.

Download hier het E-Magazine Be Happy & Healthy en start vandaag nog met de 8 stappen naar een happy & healthy Life for a lifetime!