Een verantwoord eetpatroon en goede leefstijl combineren met thuiswerken blijkt een hele uitdaging. En is op dit moment dan ook een hot item bij mij in de praktijk. Wat natuurlijk helemaal niet gek is want denk dat ongeveer 99,99% van de mensen hier nu moeite mee heeft. De een wat meer dan de ander en misschien wel ondenkbaar voor veel mensen.

Veel vrouwen worstelen hiermee en merken dat ze door de
situatie snel terugvallen in hun oude patronen. Wat ik veel hoor is: “Mijn eetpatroon
loopt niet meer zo lekker”, “bepaald ritme valt weg”, “het ontbijten schiet er
weer bij in”, “verveling achter de computer”, “ik kan op elk moment van de dag
naar die voorraadkast lopen”.

De een heeft veel vrijheid en kan haar uren zelf indelen en
de ander heeft een vast aantal uur waarin ze overdag moet werken. Toch lopen
deze vrouwen tegen dezelfde uitdagingen aan. Al deze facetten hangen samen en
zorgen vooral voor suger cravings aan het einde van de dag.

Wat er eigenlijk gebeurt is dat ze constant achter de feiten
aanlopen waardoor ze in dat cirkeltje rond blijven rennen. En hierdoor raken ze
steeds verder weg van hun gewenste doelen en verlangens m.b.t. een happy &
healthy lifestyle.

Daarnaast laten ze ook weten dat ze eigenlijk allemaal echt
wel diep van binnen weten dat dit totaal niet helpend is. Dat dit hun weerhoudt
van hun doelen en wensen. En ondanks dat ze het ergens weten, laten ze zich
toch onbewust meesleuren in deze rare situatie en de hectiek van de dag.

Vroeger had ik in deze situatie denk exact hetzelfde gedaan.
Gelukkig werk ik nu al een aantal jaren vanuit huis en is de verandering niet
zo groot, zoals die bij andere mensen is. Als vrouw, als mama, als coach en
ervaringsdeskundige weet ik dat er veel van ons gevraagd wordt op dit moment.
Normaal gesproken willen we alle ballen al om hoog houden maar mijn god dit is
wel een uitdaging die nog veel meer actie en leiderschap van ons vraagt.

Er wordt even heel hard op de rem getrapt maar toch willen
we gewoon doorgaan zoals we gewend waren. Moeten we thuis werken? Prima dan
werk ik toch thuis en mijn partner ook, oja en de kids lopen ook nog ergens
rond te schreeuwen om aandacht. Terwijl je ook nog eens voor schooljuf moet spelen
en totaal geen kaas hebt gegeten van alle nieuwe methodes die ze nu gebruiken
op school.

Jep ik loop er ook tegenaan en wil van alles maar dat gaat
nu eenmaal niet. We zullen nog een tijdje moeten dealen met deze situatie en
moeten niet vergeten wat van essentieel belang is.

Goed voor jezelf en je gezin (blijven) zorgen!  Maar hoe?

In mijn blog geef ik je een aantal tips en handvatten voor een verantwoord eetpatroon en een goede leefstijl. Deze tips heb ik mijn cliënten ook meegegeven en weet zeker dat dit waardevol is voor veel van ons. Je kunt er direct mee aan de slag.

Misschien herken je het wel? Je krijgt een laptop mee naar huis en je mag het thuis verder zelf uitzoeken. Je zit nu een paar weken de hele dag achter je laptop of computer gekluisterd en merkt dat je verschillende lichamelijk klachten krijgt. Tja vreemd is dat niet, want niet iedereen heeft thuis een goed bureau en een verantwoorde werkplek en vooral niet voor iedereen die nu thuis zit.

Naast dat je alle ballen hoog mag houden thuis en ook nog eens goed voor jezelf moet zorgen door een verantwoord eetpatroon, voldoende te blijven bewegen en te ontspannen. Zal je dus ook goed naar je thuiswerkplek moeten kijken en op je werkhouding moeten letten. Want weken lang gekluisterd achter een keukentafel is niet bevorderlijk voor je lichaam kan ik je vertellen. Yes fysiotherapeuten maak de borst maar nat want over een paar weken of maanden komt er een golf nieuwe patiënten aan kan ik je vertellen.

Natuurlijk is dit niet het enige probleem. Ook heb je waarschijnlijk
minder je loopje naar een koffiezet apparaat, kantine of een collega. Voor je
het weet ben je zo een paar uur verder en ben je niet van je stoel af geweest
waardoor je niet aan je beweging komt en sneller lichamelijk klachten
ontwikkelt.

Verantwoord eetpatroon en een goede levensstijl combineren met thuiswerken gaat niet vanzelf. Je zal hier iedere dag mee bezig moeten en vooral willen zijn. Het komt niet aanwaaien, ik heb geen pilletje voor je waardoor het allemaal wordt opgelost. Helaas. Leiderschap , positieve mindset en ACTIE dat zijn ze. Alleen jij bent degene die het om kan draaien en kan er het beste van maken voor jezelf (en je gezin).

Hoe ga je te werk als je een verantwoord eetpatroon en een goede leefstijl wilt combineren met thuiswerken?

HAPPY & HEALTHY FOOD

1. Leer plannen en mealpreppen voor een verantwoord eetpatroon en een goede leefstijl

Denk wel de belangrijkste in een verantwoord eetpatroon en een goede leefstijl is vooral: mealpreppen en plannen. En dit is nog nooit zo belangrijk geweest. Juist in deze corona tijd is het mega helpend en een win win situatie om hier nu mee te starten. Je kunt een week vooruit plannen (tip: plan ook de maaltijden overdag) en je hoeft hierdoor minder naar de supermarkt. Door je meals te plannen en voor te bereiden, kom je minder snel voor verrassingen te staan, waardoor je gezondere keuzes maakt.

2. Zorg voor een voedzaam ontbijt in een verantwoord eetpatroon
Heb je niet ontbeten dan resulteert dit vaak in sugar cravings aan het einde van de dag of avond. Je loopt namelijk de hele dag achter de feiten aan omdat je lichaam die energie en voedingsstoffen nodig heeft. Misschien ken je de uitdrukking wel: ‘ontbijt als een keizer, lunch als een koning en dineer als een bedelaar’? Dit betekent vooral dat het belangrijk is om aandacht te besteden aan het ontbijt. Uit onderzoek blijkt (maar ook uit de praktijk) dat je een tekort aan voedingsstoffen oploopt door het ontbijt over te slaan. Wat je bijna niet meer kunt inhalen gedurende de dag en daardoor aan het einde van de dag hele erge honger hebt. En vaak pak je dan iets wat makkelijk voorhanden is en wat niet teveel moeite kost. Dit zijn vaak ongezonde tussendoortjes die veel vet en kcal bevatten en weinig voedzame voedingsstoffen waar je lichaam op dat moment wat aan heeft. Dus een goed begin van de dag is het halve werk!

3. Kies voor variatie in een verantwoord eetpatroon
Maak het jezelf makkelijk door een top 4 te maken van de verschillende maaltijden. Maak lijstjes zoals mijn top 4 (of 5) ontbijtjes, tussendoortjes etc. En varieer hier tussen. Het is ook nog eens helpend bij het boodschappen doen, je hoeft niet na te denken maar weet precies wat je nodig hebt qua boodschappen. Doordat je varieert zorg je ervoor dat het niet saai wordt en je krijgt ook nog eens voldoende goede voedingsstoffen binnen.

4. Voorkom snaaigedrag
Misschien herken je het wel, het is rond 16.00 uur en je hebt ineens mega trek waardoor je direct iets wil eten? Zoals ik al bij het ontbijt aangaf komt dit meestal doordat je achter de feiten aan loopt en niet goed naar je lichaam luistert gedurende de dag. Vaak zijn het de minder voedzame (ongezonde) keuzes die op dat moment gemaakt worden.

Daarnaast kan het ook goed zijn dat je normaal gesproken veel onderweg bent of bijvoorbeeld veel met cliënten bezig bent overdag. En dat je nu de hele dag thuis (video)bellend achter je laptop zit. Dit is natuurlijk een hele andere situatie waardoor je sneller getriggerd wordt door die voorraadkast die nu opeens wel heel dichtbij en verleidelijk is.

Wat je hier in kunt doen is dus zorgen voor goede volwaardige hoofdmaaltijden en eerder ervoor zorgen dat je een voedzaam tussendoortje eet. Dus niet wachten tot dat je extreme honger hebt maar luister al eerder naar je lichaam, want je buik geeft al eerder aan dat het trek begint te krijgen. Zet daarvoor desnoods een timer zodat je even kunt voelen wat je lichaam nodig heeft.

En super belangrijk drink veel water gedurende de dag, want we kunnen honger ook nog weleens verwarren met dorst. Vergeet je overdag veel water te drinken? Zet daar dan ook bijvoorbeeld een timer voor en/of koppel het aan een activiteit zoals naar de wc gaan


HAPPY & HEALTHY BODY


1. Kom in beweging
Zit jij snel de hele dag binnen achter je laptop en baal je aan het einde van je dag dat je niet veel hebt bewogen? Zorg dan voor een bepaald ritme door iedere ochtend en middag even naar buiten te gaan voor een wandeling. Dit hoeft niet gelijk uren te zijn, al is het 15 of 30 minuten. Of ga thuis iets opruimen, bijv. die kledingkast die al zo lang ontploft is. Of doe tussendoor een wasje in de wasmachine of geef de planten water. Je hebt heel even je beweging en tegelijkertijd ook nog iets nuttigs gedaan😊

En bespreek met je partner wanneer jij aan sport/beweging doet en wanneer hij dit kan doen. Hier elkaar de ruimte in geven en gunnen is belangrijk. Of misschien heb je al wat oudere kinderen en kun je samen met hen een rondje wandelen, hardlopen of fietsen?

2. Neem ook even tijd voor jezelf
Moet jij net als ik alle ballen hoog houden? Ben je de hele dag thuis, druk met je werk en heb je ook nog een paar kinderen rondlopen waardoor je de taak als schooljuf erbij hebt gekregen? Yep ik know je kunt jezelf hierin even kwijt raken. Daarom mijn tip: maak tijd voor jezelf. Plan dit in, zet desnoods eerder de wekker als dit mogelijk is voor jou. Hierdoor kan je voordat de rest ontwaakt even die tijd voor jezelf pakken.

Probeer ook te kijken naar de dingen die je al langer had willen doen. Je hebt vast wel klusjes de afgelopen jaren voor je uitgeschoven? Iets waar je normaal gesproken de tijd niet voor neemt of jezelf hiervoor geen tijd gunt om dit op te pakken. Voor mij was dit het maken van fotoboeken bijvoorbeeld. Al plan je maar 10 minuten per dag in, al doe je dit iedere dag dan kun je heel wat fotoboeken per jaar afmaken. Misschien heb jij wel andere hobby’s of klusjes die je vooruit schuift?

HAPPY & HEALTHY MIND

1. Wees mild voor jezelf
Word niet boos op jezelf als je een mindere dag hebt of als iets niet gaat zoals je zou willen. Dit is totaal niet helpend. Daar schiet niemand wat mee op. Wees lief voor jezelf. Kijk naar wat er wel goed gaat. Maak aan het einde van de dag bijvoorbeeld een lijstje met 3 dingen die goed gingen die dag of maak een lijstje met 3 dingen waar je dankbaar voor bent die dag.

2. Houd de 80/20 regel aan voor een verantwoord eetpatroon en goede leefstijl
Deze regel kan hier heel helpend in zijn. Als jij streeft naar 80% goed voor jezelf zorgen en 20% mag dat wat minder zijn dan zal je zien dat dit je een goed gevoel geeft. Dit geldt in alles op het gebied van een happy & healthy lifestyle! Je kunt niet alles op 100% doen, niemand, verwacht dit ook niet van jezelf.

3. Plak een post it met helpende tekst op je laptop of computer.
Als je last hebt van sugar cravings dan kan dit jou helpen. Plak een post it met een helpende tekst op je computer of misschien wel op jouw voorraadkast. Denk aan teksten zoals: Hoe zorg ik vandaag goed voor mijn lichaam? Of Wat kan ik vandaag doen om mij aan het einde van de dag goed te voelen?

of Korte onrust, lange rust!
Plak een post-it op je computer, laptop of de voorraadkast met de tekst Korte onrust, lange rust. Dit zal je helpen op de momenten dat je snaaitrek (onrusthonger) hebt en ongezonde keuzes wilt maken. Korte onrust betekent: je ervaart even dat je (onrust)honger hebt en geeft niet toe aan je snaaitrek maar kiest op dat moment voor een gezonde voedzame keuze. Hierdoor ervaar je daarna lange rust. Want je bent blij dat je toch die gezonde keuze hebt gemaakt en hierdoor energie ervaart.

Doe je dit namelijk andersom dan heb je even toegegeven aan de die onrust en heb je even het gevoel van rust (want dit geeft het eten je op dat moment) maar vaak heb je daarna niet die lange rust want je baalt ervan dat je niet een voedzame keuze hebt gemaakt. Je raakt moe, door de instabiele bloedsuikerspiegel en raakt in dat vicieuze cirkeltje.  

Happy & Healthy YOU

1. Ga niet zitten wachten tot het goed komt

Neem zelf het heft in handen. 

2. Kruip niet in de slachtofferrol
Neem dus zelf actie door deze punten hierboven stap voor stap op te pakken. 
Focus je op de dingen waar je invloed op hebt. Het enige wat je nu kunt doen is de regels volgen en je kunt actie ondernemen om zo goed mogelijk voor jezelf te zorgen. Yes ook in deze rare tijden.

3. Maak gebruik van de flexibiliteit die je nu thuis hebt. Vooral als je geen kinderen hebt. Je kunt zelf je uren indelen en dus ook zorgen voor die goede work-life balance.

Dan wil ik super graag afsluiten met een leuke opdracht, die ik ook mee geef aan mijn cliënten en thuis kunt doen. De opdracht heet:
Hoe ziet jouw ideale thuiswerkdag eruit in combinatie met een gezonde leefstijl?

Als alles mogelijk zou zijn, zonder belemmeringen en restricties. Hoe ziet dit er dan voor je uit? Hoe sta je op? Hoe laat, wat eet je? Hoe laat ga je aan het werk? Hoeveel uur werk je op een dag? Wat doe je aan je voeding, beweging en ontspanning? Met als uitgangspunt een Happy & Healthy lichaam en leven.

Schrijf dit eens voor jezelf op. En kijk vervolgens hoe je
dag er nu uit ziet. Vergelijk dit met elkaar, waar zie je verbeterpunten en
welke stappen kun je nemen om dichterbij jouw ideale thuiswerkdag te komen?
Stel een plan op en creëer jouw dagelijkse routine zodat je thuis werken en een
gezonde leefstijl haalbaar maakt. 

Heb je vragen? Wil je eens sparren over jouw struggles? Stuur mij dan even een berichtje. Dan drinken we samen een online kopje thee of koffie:) Je kunt mij altijd vrijblijvend contacten via info@miranda-z.nl of via het contactformulier. Of wil je gebruik maken van een gratis Be Happy & Healthy coaching sessie? Vul dan dit formulier even in.

Heel veel succes.  Take care of yourself!

Liefs Miranda


Deel blogpost:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Hi, ik ben Miranda

Miranda Zaad
Hi, ik ben Miranda en ben gecertificeerd gewichtsconsult / voeding & lifestyle coach. Als ik iets heb ontdekt na 3 jaar als voedingsdeskundige te hebben gewerkt, is het dat ik heel blij word van het begeleiden van deze vrouwen naar een transformatie voor het leven. Waarbij voeding, mindset & leiderschap centraal staan. En een happy & healthy leven een vanzelfsprekendheid is.

Volg mij

Lees ook

Zoeken

GRATIS E-Magazine Be Happy & Healthy

GRATIS E-Magazine Be Happy & Healthy

In 8 stappen naar blijvende verandering!

Ontdek, creëer en leef jouw meest Happy & Healthy leven!

  • geen Quick Fix maar in kleine stapjes naar blijvende verandering;
  • creëer een leven waar jij diep van binnen naar verlangt;
  • voel je energiek, vol vertrouwen over jezelf, je lichaam en je leven;
  • ervaar voldoening op alle gebieden in je leven.

Download hier het E-Magazine Be Happy & Healthy en start vandaag nog met de 8 stappen naar een happy & healthy Life for a lifetime!