Ohh voor dit zomerse gerechtje mag je mij echt wakker maken. Hier word ik zo blij van! Eenvoudig, gezond en lekker. Deze klassieke bruschetta’s met tomaten en basilicum zijn ideaal als voorafje, als hapje bij de borrel of BBQ, of gewoon lekker ’s avonds op de bank met een glaasje wijn. Dit makkelijke recept valt gegarandeerd bij iedereen in de smaak!
Ingrediënten voor 8 stuks
- 5-6 mooie rijpe tomaten
- 2 teentjes knoflook (1 om broodjes mee in te smeren)
- 1 rode ui (of bosuitjes)
- 1-2 eetlepels olijfolie (Extra Vierge)
- verse basilicum
- speltbrood (of ander brood naar keuze)
- olijfolie (om het brood mee in te smeren)
- zwarte peper, zeezout, Italiaanse kruiden
- optioneel: Parmezaanse kaas
- optioneel: Balsamico crème/stroop
Bereidingswijze
1. Snij de tomaat in kleine stukjes en leg ze in een schaaltje/kom
2. Hak 1 knoflookteentje fijn (of gebruik een knoflookpers), voeg dit toe aan het tomatenmengsel
3. Scheur (of hak/snij) de basilicum in stukjes, voeg dit ook toe
4. Snij een half tot heel uitje fijn en meng dit samen met de rest in de kom
5. Dan voeg je 1-2 eetlepels olijfolie toe en meng dit goed door elkaar
6. Op smaak brengen met peper, eventueel zeezout en Italiaanse kruiden
7. Als je voldoende tijd hebt kan je er ook voor kiezen om nu het mengsel even (afgedekt) in de koelkast te zetten zodat de tomaten straks goed gemarineerd zijn)
Voor het brood
8. Snijd het brood in plakken en smeer de sneetjes aan beide kanten met een beetje olijfolie en bestrooi eventueel met zeezout en versgemalen peper
9. Grill het brood aan beide kanten in een pan (of oven) knapperig
10. Optioneel, wrijf na het roosteren het brood nog in met een teentje knoflook
11.Verdeel het tomaten-basilicum mengsel over de sneetjes
12. Bestrooi eventueel met Parmezaanse kaas en wat verse basilicumblaadjes
13. Een beetje Balsamicocrème eroverheen en serveren maar!
Tip 1: Je kunt ook een knoflookolie maken en hier de broodjes mee insmeren voordat ze op de gril gaan. (knoflook fijn hakken/persen en dit toevoegen aan olijfolie)
Tip 2: Je kunt de Bruschetta’s eventueel ook nog in de oven zetten tot dat de kaas gesmolten is. Maar koud zijn ze ook erg lekker.
Geniet ervan! Liefs Miranda’Z