Ohh dit is echt zo zo lekker! Gisterenavond maakte ik deze wortelcake met pecan en appel. Ik kan daar soms zo’n zin in hebben. Vooral nu ik zwanger ben merk ik dat ik veel meer zin heb in zoetigheid (dit had ik bij mijn andere zwangerschappen helemaal niet, toch vreemd om dit nu zo mee te maken haha) en vooral home made taartjes, bij een leuke (healthy) hotspot of gewoon vers uit eigen oven.
Dit keer maakte ik geen healthy variant maar eentje om zeker te delen. Want ook in een healthy lifestyle hoort af en toe een guilty pleasure. Echt geloof me, deze mag je zeker snel een keer uitproberen. GENIETEN!!
Het recept deel ik hieronder graag met jou. Heb je vragen of wil je delen hoe deze wortelcake jou heeft gesmaakt? Stuur mij dan een berichtje of laat een reactie onderaan de pagina.
Alvast veel bakplezier en vooral ENJOY, Liefs Miranda
RECEPT WORTELCAKE MET PECAN EN APPEL
Ingrediënten voor 1 cakeblik
- 200 gram zelfrijzend bakmeel
- 150 gram geraspte wortel (zelf raspen of kant en klare juilienne-zak)
- 200 gram roomboter
- 100 gram lichte basterdsuiker (of ander soort)
- 2 middelgrote eieren
- 1 appel in kleine blokjes
- 75 gram pecannoten
- 1, 5 eetlepel koek- en speculaaskruiden
- 1 tl kaneel
- Snufje zout
- Optioneel: kokos, honing, rozijnen, rasp van een sinaasappel en klein beetje sap
- Optioneel glazuur: 50 gr roomboter, 100 gr verse roomkaas (zuivelspread), evt. beetje poedersuiker, zakje vanille suiker en verse citroensap naar wens.
Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 175 graden (hetelucht). Afhankelijk van jouw oven.
2. Vet de bakvorm in met boter en bestrooi binnenkant met meel (je kunt ook bakpapier gebruiken).
3. Snijd de appel in stukjes.
4. Halveer de pecan nootjes of snij in stukjes.
5. Smelt 150 gram roomboter in een pannetje.
6. Klop de eieren goed los en meng dit samen met de wortel, suiker en het zout goed door elkaar.
7. Vervolgens voeg je het eimengsel bij de gesmolten boter en meng goed door elkaar met een garde.
8. Meng vervolgens het zelfrijzend bakmeel (gezeefd) door het ei-wortel-botermengsel en voeg de kaneelkruiden en koek-speculaaskruiden toe naar wens.
9. Dan de appelstukjes en Pecan nootjes (of andere noten naar wens) toevoegen en er doorheen roeren.
10. Als je laatste kun je de eventuele extra producten (optioneel) toevoegen naar wens.
11. Roer alles goed door elkaar en giet het beslag in een cakeblik.
12. Bak de wortelcake in het midden van de oven in ca. 45 tot 60 min. goudbruin en gaar (afhankelijk van jouw oven). Test de gaarheid met een stokje.
Laat de wortelcake afkoelen (minstens een uur als je zo lang kunt wachten😊) en smeer vervolgens de glazuur op de cake. Zet nog even in de koelkast, het glazuur blijft een beetje zacht maar is echt heel lekker.
Optioneel glazuur:
50 gram zachte roomboter mengen met 100 gr zuivelspread, poedersuiker en vanillesuiker toevoegen en als laatste de citroensap erdoor mengen. Proef even tussendoor voor de smaak
Extra tips:
- Luchtdicht verpakt, of verpakt in aluminium folie kan je de wortelcake ongeveer 5 dagen bewaren.
- Je kunt de wortelcake zonder glazuur ook heel goed invriezen. Bewaar de plakjes afzonderlijk in een diepvrieszakje.
- Je kunt het beslag ook verdelen over muffinvormpjes, leuk als traktatie voor op school of kinderdagverblijf.